Živeti zdrav življenjski slog - začnite! (3.del)

18.12.2020
Želite živeti zdrav življenjski slog? Morda ne bo odveč, da navedem nekaj pravil/nasvetov:

Prehrana je užitek in vir vašega zdravja. Torej uživajte v njej. Naučite se kuhati, kuhajte zase in za prijatelje, v kuho vključite vašega partnerja in vaše prijatelje. Uživajte v pripravi hrane. Kuhanje ni kazen, je veselje in je užitek. Jejte dobro in predvsem jejte zmerno.

Lastno težo imejte pod nadzorom. Super je biti vitek in privlačen! Tudi naše zdravje ima od tega veliko koristi: manj bolezni, manj zdravil, manj zdravnikov. Kako to doseči? Jejte zdravo in bodite aktivni.

Prenehajte s pitjem in kajenjem. Vse to vemo, boste rekli. Pa tudi ravnate tako? Uživajte manj sladkorja in manj soli. Tudi to veste. Pa tudi ravnate tako?

Imejte se radi in se spoštujte. To je zlato pravilo. Morda to zveni obrabljeno, je pa pomembno. Če nimate radi sebe, nimate radi drugih! Brez drugih smo otok osamelec in verjemite mi, biti sam ni zabavno!

Spoštujte čas in prostor. Spalnica ni dnevna soba. Je prostor za spanje in počivanje. Kuhinja je prostor za vse, kar je povezano s hrano in ni lepotilni salon. Dnevna soba je prostor za socialne stike ... Spoštujte to! Ne jejte ob katerem koli času. Ne »zabadajte« glave v hladilnik, ko ste depresivni, žalostni, zaskrbljeni. Jejte, ko ste lačni, ne ponočujte do poznih nočnih ur ... Zdrav življenjski slog ni mačji kašelj. Je disciplina! Nekateri ljudje pa ne maramo discipline. O zdravem življenjskem slogu razmišljamo, o njem vemo veliko, a ga ne živimo. Škoda. Velika škoda!

Gibajte se in bodite aktivni. To smo že rekli. Povejmo to še enkrat. Ne bodite neaktivni, izogibajte se poležavanju, ne godrnjajte nenehno o svoji teži, o težavah v službi, o delu in obveznostih, o ... Odprite okna, odprite duri in se podajte v svet, na ulico, v park. Kolesarite, hodite, tecite. Pokličite prijatelja, prijateljico. V dvoje, v skupini je bolj zabavno! Skratka MIGAJTE!

Ljubite se. Zakaj ne? Človek, ki živi zdrav življenjski slog, je živ, ljubi, se ima dobro. Ljubite se, saj ljubezen utrjuje vezi. Počutili se boste ljubljeni, želeni, potrebni. In predvsem ljubite se brezpogojno in predano in ko to delate, dajte vse od sebe. Se splača!

Ni ga čez dober spanec. Sebe poznate najbolje. Veste, kaj vas v spanju moti. Odpravite motilce (izklopite telefon, računalnik, tv ... ) in ustvarite v prostoru, kjer spite pravo okolje za pravo spanje.

To je samo nekaj pravil/nasvetov. Še nekaj jih je. Pustimo to za drugič
 
Jelica Pegan Stemberger

Kontaktirajte nas