Zdrav življenski slog - Kaj je za nas dobro in kaj ne? (2.del)

20.11.2020
Da bi živeli zdrav življenjski slog je nujno upoštevati teorijo IZBIRE.

4 priporočila, kaj je za nas dobro:
 
 1. Začnite dan z energijo in navdušenjem: vstanite zgodaj, oprhajte se, zajtrkujte, torej začnite dan z aktivnim gibanjem. Ko počivate, počivajte! Začnite dan zgodaj. To je dober način za aktivacijo telesa in duha. Morda ste opazili, da so osebe, ki vstajajo pozno mrzovoljne, razdražljive in kar ni zanemarljivo, niso se pripravljene spreminjati in spremeniti.  
   
 2. Vaše delo naj bo vaša strast. Dandanes je najti želeno delo zlasti pa delovno mesto velik problem. Toda nikar ne obupajte. Iščite! Slej ko prej boste tako delo tudi našli. Če ne, morda imate kak hobi. Če imate, kanček ustvarjalnega duha, malce podjetnosti in strast, se vam ni treba bati prihodnosti. Udejanjite vaše ideje. Pomembno je, da ne mirujete, da se ne zaprete med štiri stene in da se ne čutite« izgubljene v vesolju. Ne pozabite, da ste vi in edino vi ustvarjalci vaše lastne usode.
   
 3. Izogibajte se »kioskom« s hitro prehrano! Pomembno je, da skrbite za lastno prehrano. Hitra hrana je okusna hrana, je dobra, je okusna, je poceni, do nje pridemo hitro, ko smo lačni. Običajno pa je to siromašna hrana. Take hrane naše telo ne potrebuje, saj nas ne podpira.
   
 4. Zdrava hrana res zahteva malo več truda, časa in energije. Se pa obrestuje! Prava hrana vsebuje malo mesa, malo ogljikovih hidratov, veliko vode, malo soli, veliko sadja in zelenjave, nič sladkorja in ni pretirano (predolgo) kuhana, ocvrta, pečena ...

4 priporočila, kaj za nas ni dobro:
 
 1. Telefon, TV, računalnik, tablični računalnik ... naj ne bodo nenehni vaši spremljevalci. Ne bodimo nenehno dosegljivi. Vzemimo si čas zase, za družino, prijatelje morda dobro knjigo, razvedrilo, športno aktivnost ...
   
 2. Ne obtožujte se, če vaše življenje ni popolnoma usmerjeno k zdravju. Ne delajte drame iz tega. Raziskujte in iščite možnosti za spremembo. Če se tu pa tam pregrešite s kozarčkom, morda z nezdravim prigrizkom, ne obupujte. Tudi to je življenje! Seveda ne pretiravajte!
   
 3. Izogibajte se stresu, če se le da. Da se pa skoraj vedno. Naučite se »odlepiti« od službe in službenih obveznosti. Vsi problemi so rešljivi in rešitve so vedno na dosegu roke. V službo hodite malo prej in ne tik pred zdajci. Tako se boste izognili prometni gneči in stresom, ki jih ta povzroča. Naučite se sproščati, da bi se sprostili in razbremenili stresa.
   
 4. Ne bodite neaktivni. Ko pridete iz službe ali šole domov, ne bodite neaktivni, ne vrzite se na posteljo ali kavč, da bi se spočili. Pojdite ven, »športirajte«, pojdite plesat, sprehajajte se in počnite vse tisto, kar vas navdaja z navdušenjem.

(Se nadaljuje ... )

Jelica Pegan Stemberger

Kontaktirajte nas