Zdrav življenjski slog - Naložba v življenje vsakega posameznika (1.del)

16.10.2020
Zdrav življenjski slog (v nadaljevanju ZŽS)! O njem beremo, poslušamo, marsikaj o njem vemo ... Ga tudi v resnici živimo?
 
ZŽS: Kaj je to?

Po novejših spoznanjih in stališčih Svetovne zdravstvene organizacije je zdravje celovit in dinamičen sistem, ki je sposoben prilagajanja vsem vplivom okolja ter omogoča posamezniku in skupnosti opravljati vse biološke, socialne in poklicne funkcije in preprečevati bolezen, onemoglost in prezgodnjo smrt.

Ta definicija torej opredeljuje zdravje kot splošno vrednoto in bistveni vir za produktivno in kakovostno življenje slehernega posameznika in skupnosti kot celote.  Zdravje je torej dinamično ravnovesje telesnih, duševnih, čustvenih, duhovnih, osebnih in socialnih prvin, ki se kaže v zmožnosti nenehnega opravljanja funkcij in prilagajanja okolju. V tem smislu zdravje in skrb zanj ni le interes posameznika, medicinskih strok ali institucij zdravstvenega varstva, marveč odgovornost celotne družbene skupnosti.

Zdrav življenjski slog je usmeritev posameznika in družbe, da doseže, vzdržuje in krepi zdravje v kateremkoli obdobju vsakega posameznika.

ZŽS: Kaj zajema?
 
 • Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje,
 • redno telesno, mentalno in duhovno aktivnost,
 • pozitivno naravnanost in
 • skrb za nenehno osebno rast in vseživljenjsko učenje.

ZŽS: Nekaj ugotovitev

Veliko nas je, ki se sprašujemo, katera so tista leta, ki so prava, da z ZŽS začnemo. Ko smo mladi? Okrog 40tih? Ko smo starejši?      
       
Ni starostne omejitve, kdaj začeti živeti pravo in zdravo življenje. Vsak trenutek v našem življenju je pravi za tak začetek.


Prav gotovo kdaj razmišljate, kako so živeli vaši starši, vaši stari starši, primerjate njihovo življenje z vašim življenjem danes. To je dober način razmišljanja, da ugotovite, kaj je zdravo in kaj ne. Naši starši in stari starši so zbolevali redko, niso bili toliko izpostavljeni stresu, kot smo danes mi, jedli so energetsko in vitaminsko/mineralno polnejšo hrano. Živeli so življenje, ki je vsekakor bilo bolj zdravo od našega. Pomislimo na hrano - ni bilo hitre hrane; na spanje - ljudje so šli spat, da bi spali in ne, da bi gledali TV; na delovnih mestih ni bilo računalnikov in delovna mesta so bila manj tehnološko avtomatizirana in opremljena, kot so danes. Seveda. Bili so drugi časi! Danes je veliko več udobnosti. Toda plačujemo jih drago. Ne govorim o alkoholu, cigaretah in drugih razvadah. Te so morile tudi nekoč! Ampak o prehrani, o stresu, o gibanju, o upravljanju časa in okolja, o naših odnosih z drugimi, o ...

Življenjski slog - Kako ga spremeniti?

Veliko ljudem ne uspe spremeniti življenjskega sloga, ker ne vedo, kako bi to naredili. Morda je največji motivacijski vzgib, da se  temeljito poglobimo vase, pogledamo okoli sebe ... Kaj je vzrok, da imam nekaj kilogramov preveč? Zakaj kažem 10 let več, kot jih imam? Zakaj sem nenehno živčen in se ne počutim dobro? Kaj je vzrok, da jemljem toliko zdravil? ... Življenjski slog lahko spremenimo le, če si to globoko in močno želimo in če si nenehno dopovedujemo, da je življenje vredno živeti, ne katerokoli življenje, ampak kakovostno življenje.        

Imamo na razpolago samo eno življenje. Zakaj ga ne bi živeli na polno!

Veliko nas je, ki vemo, da se v našem življenju mora nekaj korenito spremeniti. Sklenemo, da bomo to nekaj spremenili. Vztrajamo dva dni, morda en teden. Se naveličamo in življenje peljemo po starem.

ZŽS: Kaj potrebujemo za korenito spremembo?
 
 1. Vsekakor motivacijo! Dobro je vedeti čim več o našem nezdravem življenjskem slogu in o posledicah (pozitivnih in negativnih), ki jih ta prinaša s sabo.
   
 2. Pogovorite in posvetujte se s strokovnjakom!  Njegovo vedenje o posledicah nezdravega življenjskega sloga je vedno širše od vašega.
   
 3. Naredite individualni načrt ZŽS ali poiščite coacha, ki vam bo pri tem pomagal! O individualnem načrtu ZŽS bom še veliko pisala!
   
 4. Dogovorite se za redne kontrolne preglede pri zdravniku! Samo tako boste z gotovostjo ugotovili, ali napredujete (zelo priporočljivo pri kadilcih, osebah, ki imajo težave s težo, ... )
   
 5. Upoštevajte postopnost! Ne pričakujte, da boste »jutri zdravi, vitki in fit!«
   
 6. Imejte se radi! Spoštujte se! Bodite zadovoljni s sabo in drugimi, veliko se smejte in bodite srečni! To je glavni cilj zdravega življenjskega sloga: počutiti se dobro, biti pozitiven, biti srečen. In predvsem, VZTRAJAJTE!!! ZŽS je tek na doooooooooolge proge!

(Se nadaljuje ... )

Jelica Pegan Stemberger

Kontaktirajte nas