NOVO V SLOVENIJI: VELNES MASER - specializirana formalna izobrazba in poklic

17.09.2021
22. oktobra 2021 na Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes Ljubljana (VSŠKV) začnemo z izvajanjem akreditiranega javnoveljavnega študijskega programa za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja Velnes maser/maserka. Brezplačno financirano iz projekta Munera 3.
 
Zakaj po poklic Velnes maser/maserka? Piše Erika Praznik, predavateljica v omenjenem študijskemm programu.
 
V Sloveniji je ogromno maserjev, vendar zelo malo tistih profesionalnih. Vsak vikend tečaj prinese na trg kar nekaj novih maserjev, ki so takoj že priznani kot »maserji«. Masaža pri nas v Sloveniji še ni obrtna dejavnost, tako da maser lahko postane vsak brez kakršnih koli zahtev. Zaradi tega je ogromno maserjev, ki sovjega dela ne opravljajo profesionalno, kar se mi zdi trenutno ključna težava glede tega poklica oz. glede te dejavnosti.
Z novim programom na VSŠKV želimo doseči ravno to – profesionalnost. Ni dovolj, da je masaža samo izvedena. Mora biti izvedena korektno, storitev se začne izvajati od trenutka, ko se stranka naroči na termin, do takrat ko stopi v velnes/kozmetični salon in se zaključi šele, ko velnes/kozmetični salon zapusti. Za korektno izvedeno storitev, je pomembna komunikacija, profesionalnost in znanje tudi drugih področij, ne samo človekovega telesa.

Doživela sem že, da sem prišla v hotel, ki je označen s štirimi zvezdicami, maserka pa je imela telefon v hlačnem žepu, uniforma ji je razkrivala trebuh. V drugem velnes centru, ki je celo v hotelu ocenjenem s petimi zvezdicami, mi maserka ni znala pojasniti, kakšno masažo bo sploh izvedla in kaj bodo njeni učinki. Ob tem se mi vedno poraja vprašanje: je potem kljub temu, da je bila sama masaža izvedena korektno, bila tako izvedena tudi storitev? Odgovor je NE. To je tudi glavni razlog, da masaža v Sloveniji ni tako zelo cenjena, kot bi lahko bila oz. kot je v nekaterih drugih delih sveta. Stranke so vedno bolj zahtevne, ljudje imajo vedno več znanja in vedno bolj želijo biti obravnavano holistično. Večini maserjev, ki jih obiščem, ta del profesionalnosti in odnosa do stranke  zmanjka (ne glede na to, da so gibi in masažne tehnike morda izvedeni dovršeno). 
 
Učinki masaže na človeško telo
 
Masaža označuje ročno obdelavo kože in mehkih tkiv telesa. Pomeni izmenjavo dotika med dlanmi in telesom.
 
Klasična masaža telesa ni samo razvajanje, užitek in dobro počutje, vendar ima ob pravilni izvedbi (tehnik in gibov) močan učinek na celotno telo in um.
 
MEHANIČNI učinki:  Pospešuje krvni obtok, pospešuje limfni obtok, izboljša gibljivost sklepov, izboljša mišični tonus, s kože odstrani odmrle celice povrhnjice, pospešuje prebavo koža je bolj mehka, elastična, čvrsta in hitreje regenerirana, sprostitev in raztegnitev kit in mišic, pospeši izločanje strupov iz telesa, boljša in hitrejša regeneracija tkiv, zmehčanje otrdlin in zlepljenih tkiv, boljša sklepna gibljivost
FIZIOLOŠKI učinki: Izboljša izmenjavo prehrambenih snovi in kisika v celicah, sprostitev zaradi aktivacije parasimpatičnega živčnega sistema, zmanjšuje mentalne napetosti s spodbujanjem sproščanja endorfinov
PSIHOLOŠKI učinki: Sprostitev, umiritev 
 
Vrste masaž in trendi
 
Poznamo ogromno različnih masaž, v veliki večini pa je osnova še vedno klasična/švedska masaža. Prav tako pa vsak maser in vsak velnes poizkuša pripraviti neko svojo različico masaže, po kateri bo drugačen od ostalih. Sama pri vseh svojih študentih in uvajanju novih zaposlenih po velnes centrih, želim spodbuditi ravno to. Ker je masaža kljub vsemu še vedno intimna storitev, pri kateri gre za dotike neznanca, je pomembno, da je maser suveren, profesionalen in zna prilagoditi masažo individualno vsaki stranki posebej. Seveda so smernice po katerih masaža mora biti izvedena, vendar pa se mi res zdi zelo pomembno, da vsak maser najde svoj stil masaže (katera mora biti izvedena s pravilnimi tehnikami in gibi, da dosežemo učinek, ki ga stranka želi).
 
V trendu pa so še vedno tudi tajske masaže, ayurvedske, tradicionalne kitajske, in masaže za preoblikovanje telesa (anticelulitne). Vsako leto je kakšnem nov trend.
 
Z redno masažo lahko odpravimo tako vzrok kot tudi bolečino   
 
Vsekakor je masaža bolj primerna za preventivno. Za vsako bolečino stoji nek vzrok, se pravi da če odpravimo eno, s tem premagamo tudi drugo.  Je pa potrebno vedeti, kaj lahko stori maser in kaj je že potem naloga fizioterapevta in naprej zdravnika.
Stranke pogosto mešajo poklica maser in fizioterapevt. Že ko pridemo na masažo oz. si  rezerviramo svoj termin, moramo vedeti ali gremo k maserju ali fizioterapevtu.
Kljub temu pa masaža pomaga odpraviti marsikatero težavo po kateri večino ljudi, sicer še vedno, raje posega po farmacevtskih izdelkih. Se pa tudi to počasi spreminja, trend po masaži kot preventivi, celo internativi, se v zadnjih letih močno stopnjuje.
Vedno bolj masaža postaja ne več samo »luksuz«, kot se jo je obravnavalo nekaj let nazaj, vendar kot tako imenovano »reševanje« določenih težav strank (glavoboli, bolečine, vrtoglavice, zastajanje limfne tekočine v telesu, itd.).
 
Izboljšanje imunskega sistema 
 
Z redno in kakovostno masažo vplivamo na počutje, prekrvavitev v telesu, prožnost mišic, preprečitev zadrževanja mlečne kisline v mišicah, sprostimo pretok limfe, vse to pripomore k boljšemu počutju in telo pripravi na boj proti virusom.  
 
Kakovostna masaža pomeni, da odpravimo bolečine in telo sprostimo do te mere, da vse mišice opravljajo svoje naloge. Vsak maser pa to želi doseči na svoj način. Tako da masaža ni samo storitev, ko ležimo na mizi, ampak celoten pristop maserja, ambient in energija, ki jo oddaja. 
 
Erika Praznik

Kontaktirajte nas