NOVO V SLOVENIJI: IZVAJALEC LIMFNE DRENAŽE - specializirana formalna izobrazba in poklic

28.10.2021
NOVO V SLOVENIJI: IZVAJALEC LIMFNE DRENAŽE – formalni, poklicni naziv, ki ga lahko pridobite z (brezplačnim) javnoveljavnim študijskim programom za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja. Prijave za vpis so odprte. Začnemo 3. decembra 2021.
 
Tehnika limfne drenaže je nežna, prijetna in neboleča
 
Primerna je v primeru bolezenskih stanj, pa tudi pri zdravih posameznikih, saj odstranjuje odpadne produkte iz tkivne tekočine in krepi delovanje celotnega organizma.
 
Kaj je limfna drenaža?
 
LImfni sistem se začne na periferiji in teče vzporedno z venami. Delimo ga na površinski sistem (15 % limfnega sistema), ki drenira limfno tekočino iz kože, in globoki limfni sistem, ki drenira limfo iz globlje ležečih struktur, kot so mišice, sklepi in organi.
 
Kaj je limfna tekočina?
 
Večino limfne tekočine predstavlja voda, ki hkrati omogoča transport, poleg tega pa še beljakovine, maščobe molekule z dolgimi verigami, celice, limfociti, mikroorganizmi. Limfna tekočina nastane v krvi in se vanjo tudi vrača, še prej pa se na poti skozi limfne vozle (begavke), ki jih imamo v telesu med 600 in 700, prečisti. Pot limfne tekočine omogočajo mišice limfnega sistema, razlika v pritisku v prsni votlini, ki nastane med dihanjem, skeletno mišičje, peristaltika črevesja in pulziranje arterij. Kadar je limfni sistem preobremenjen ali ne deluje ustrezno, mu lahko pomagamo z limfno drenažo.
 
Najpogosteje izvajamo ročno limfno drenažo na površinskem sistemu, kjer z nežnimi limfni prijemi pomagamo drenirati limfo.
 
Blanka Koščak Tivadar,  
predavateljica v študijskem programu
Izvajalec/izvajalka ročne limfne drenaže v kozmetiki in velnesu,
viš. pred., mag. vzg. in men. v zdr., dipl. fiziot.

Kontaktirajte nas