Melatonin in svetloba

26.09.2022
Melatonin (N-acetil-5-metoksitriptamin) je človeku lasten hormon, ki ga najdemo pri živalih in drugih živih organizmih, tudi v algah. Po g. Mileni Lorger je to „hormon mladosti“. Melatonin sintetizira žleza češerika (pinealna žleza) v možganih in nadzira dnevni ritem drugih hormonov (spanje, imunski sistem in miselne funkcije možganov). Žleza češerika se nahaja v možganih neposredno za našimi očmi.

Kje nastaja melatonin?

Melatonin je hormon, ki nastaja v pinealocitih v češeriki, ki predstavlja žlezo v možganih. Nastaja tudi v očesni mrežnici, leči, gastrointestinalnem traktu in ostalih tkivih. Del hormona proizvaja tudi koža. Tvorba hormona v češeriki je pod vplivom suprakiazmatičnega jedra v hipotalamusu, ki iz očesne mrežnice prejema informacije o dnevni svetlobi. To pojasnjuje nihanje melatonina, ki je sorazmerno s svetlobo – več ko je te, manjši je nivo hormona. Svetloba tako tudi narekuje cirkadiani ritem.

Raziskave kažejo, da ima melatonin druge pomembne vloge v telesu poleg spanja. Vendar ti učinki niso popolnoma razumljeni.
 
Prehranska dopolnila melatonina so lahko narejena iz živali ali mikroorganizmov, vendar so najpogosteje narejena sintetično. (National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) pri U.S. Department of Health and Human Services., 2021).

Kdaj se melatonin tvori ?
 • Tvori se preko dneva. Za tvorbo melatonina je potrebna sončna svetloba. Melatonin se kopiči v žlezi češeriki.
Kdaj se sprošča v naše telo?
 • Sproščanje melatonina se začne, ko gremo spat. Stopnja sproščanja je najvišja v zgodnjih jutranjih urah (od 2. ure do 4. ure) pri odraslih osebah. Pri otrocih kasneje tja do 7. ure.
Pogoj za delovanje melatonina
 • Ko gremo spat, odstranimo vse svetlobne vire. Ustvarimo popolno temo, ki omogoči tvorbo melatonina.
 • Spektralne barve
Svetlobna odvisnost
 • Svetloba vpliva na počutje, zdravje, čustva, psiho, elan, …
 • Svetloba zavre tvorbo melatonina, medtem ko jo tema spodbuja, zaradi česar je ta hormon znan kot »hormon noči«. Izločanje in koncentracija v krvi sta največji sredi noči, v drugi polovici noči začne koncentracija postopoma padati. Značilna so tudi normalna časovna odstopanja, odvisna od posameznikovega kronotipa (tj. lastnosti, kdaj v dnevu je posameznik bolj ali manj aktiven).
 • Do nedavnega so bili ljudje v zmernih klimatskih pasovih pozimi izpostavljeni le šesturni dnevni svetlobi, dandanes umetna svetloba zmanjša izpostavljenost temi na obdobje osem ur ali manj skozi vse leto. Že manjša svetloba zmanjša tvorbo melatonina do določene stopnje, medtem ko lahko prekomerna razsvetljava pomembno zmanjša tvorbo melatonina. Ker je predvsem modra svetloba tista, ki zavre tvorbo melatonina, lahko nošenje očal s filtrom za modro svetlobo, v času pred spanjem zmanjša izgubo melatonina. Prav tako je nošenje očal, ki zaustavljajo modro svetlobo, priporočljivo za ljudi, ki se navajajo na zgodnejši čas spanja, saj melatonin izzove zaspanost.
Modra svetloba
 • Modra svetloba pred spanjem lahko povzroči nespečnost, občutek nenaspanosti, utrujenost in kronične bolezni? Modra svetloba je čez dan koristna (vsebuje jo tudi sončna svetloba), saj spodbuja pozornost, odzivnost in dobro razpoloženje, a je ponoči od vseh najbolj moteča. Vse pogostejša uporaba elektronskih naprav veča našo izpostavljenost modri svetlobi, še posebno po sončnem zahodu.
 • Že leta 1981 so na Harvardu dokazali, da dnevna svetloba usklajuje naš notranji ritem z našim okoljem. Preprosto povedano: tema našim možganom pove, da je čas za spanje. Modra svetloba pa ravno nasprotno.
 • Medtem ko lahko izločanje melatonina zavira vsakršna svetloba, je modra svetloba pri tem najbolj “uspešna”.  Najhujša težava modrobelih LED-diod je v tem, da tudi trikrat, celo štirikrat bolj hitro prekinejo tvorbo melatonina v primerjavi s klasično razsvetljavo. Te izračune je napravil dr. Barry Clark v Avstraliji na podlagi dosedanjih medicinskih raziskav. Melatonin je pomemben antioksidant, naravni antidepresiv in hormon, ki ureja naš bioritem. Znanstveniki so ugotovili, da je pomanjkanje melatonina povezano s povečano incidenco raka na dojki, prostati in debelem črevesju. Vsi biokemični mehanizmi niso natančno znani, vemo pa, da se navedeni raki hitreje razvije pri podganah, ki jih npr. ponoči osvetljujemo s šibko svetlobo in jim s tem prekinemo tvorbo melatonina. Tvorbo melatonina najhitreje prekinemo z modro svetlobo. Modrobele LED diode bodo tako statistično pri ljudeh veliko hitreje prekinile tvorbo melatonina kot razsvetljava s poudarjenim rumenim delom spektra. Že modra LED-dioda na radijskem sprejemniku v spalnici je morda lahko dovolj, da se tvori manj melatonina med spanjem, s tem pa se statistično povečajo možnosti za rakasta obolenja.
 • Harvardski znanstveniki so izvedli eksperiment, v katerem so primerjali učinek 6,5-urne izpostavljenosti modri in zeleni svetlobi. Modra svetloba je zavirala izločanje melatonina dvakrat dlje kot zelena in premaknila cirkadiane ritme za tri ure, zelena pa za uro in pol.
Kaj lahko storite?
 • V nočni lučki imejte rdečo žarnico, saj ima rdeča svetloba najmanjši vpliv na cirkadiani ritem in izločanje melatonina.
 • Dve do tri ure pred spanjem ne glejte v zaslone elektronskih naprav.
 • Če delate v nočni izmeni ali ponoči, veliko uporabljate elektronske naprave, razmislite o nošenju očal, ki blokirajo modro svetlobo.
 • Na mobilnik si naložite brezplačno aplikacijo, ki zmanjša modro svetlobo: Android, iPhoni pa imajo to opcijo že vgrajeno. Na računalniku uporabite aplikacijo f.lux.
 • Čez dan poskrbite za izpostavljenost naravni svetlobi, zaradi česar boste ponoči bolje spali, izboljšalo pa se bo tudi vaše razpoloženje in budnost.
 • LED rdeča žarnica pol ure pred spanjem za boljše spanje
 • Led modra svetloba za prebujanje

Erasmus+ Effegilab , Lavis, Italija

Med 19. in 21. septembrom smo se odpravili v Italijo v pokrajino Trentino raziskovat fitomelatonin, izdelke iz njega in produktov pri negi obraza in telesa. Obiskali smo Effegi Lab S.r.l. laboratorij v mestu Lavis, kjer proizvajajo fitomelatonin. Sprejela nas je gospa dr. Francesca Ferri. Po letih vztrajnih raziskav je doktorica Francesca Ferri zasnovala edinstveno metodo ekstrakcije, da bi iz izbranih alpskih rastlin (Avena sativa, Achillea millefolium, Salvia officinalis) pridobila lipofilni izvleček, bogat z melatoninom: fitomelatonin. Produkt firme EFFEGILAB z imenom Melatonina je proizvod, ki vsebuje phytomelatonin izdelan iz popolnoma naravnih sestavin (rastlin), nabranih na obronkih Monte Boldone (preko 1900m). Melatonina 1 mg complexMelatonin lahko kupimo kot prehransko dopolnilo. Uživamo ga v obliki tablet glede na osebno izkušnjo 2-3 ure pred spanjem. Dovolj je ena tableta na dan. Ena tableta vsebuje 1mg fitomelatonina.

Pineta Nature Resort - Wellness & SPA

Obiskali smo tudi hotel z velnes ponudbo, ki je v bližini dolomitov, Val di Non, Trentino Alto Adige.
Pineta Nature Resort je čaroben kraj z alpskimi kočami, blizu gozdov in travnikov, s pogledom na gore. Tu najdemo urejene sobe v alpskem lesu, kvalitetne apartmaje, lesene koče, ki sprejmejo goste v zasebnosti koč. Ponujajo Velenes tretmaje v velnes centru, masaže, SPA, lepotni center, alpsko savno, turško kopel, laconium, zeliščno jamo, Kneippovo pot, prostore za sprostitev, ogrevan masažni bazen. V velnes Hotelu je postrežejo s tipično kulinariko družinskega kuharja z izdelki iz dežele, slow foodom.


---
Slika 1: Doktorica Francesca Ferri in predavatelji VSŠKV
Slika 2: Pineta Nature Resort - Wellness & SPA

Besedilo in foto: Andrej Krajnc

Kontaktirajte nas