Ljubezen na prvi vdih

18.10.2021
Aromaterapevt –  NOV javnoveljavni študijski program za izpopolnjevanje na področju višjega strokovnega izobraževanja prihaja v marcu 2022 in ponuja možnost brezplačnega študija. Prijave so že odprte.

Aromaterapija je holistična veda, pri kateri za doseganje dobrega počutja uporabljamo eterična olja in hidrolate, ki so pridobljeni iz dišečih zdravilnih rastlin. V zadnjih stoletjih se je tehnologija pridobivanja eteričnih olj in hidrolatov izjemno razvila. Postala so bolj dostopna, kar je botrovalo tudi popularizaciji aromaterapije, ki smo ji priča sedaj. Tudi izobraževanj je v Sloveniji v zadnjih letih veliko. Skoraj v vsakem domu že imamo difuzor in nekaj priročnih stekleničk eteričnih olj. Žal niso vsa eterična olja dovolj kakovostna za uporabo v aromaterapiji, zato bodite izredno previdni pri nakupu.

Veliko ljudi dobro voha in ti so ob srečanju z aromaterapijo še posebej navdušeni, saj se jim pred nosom odpre povsem nov svet, poln bogastva stoodstotno naravnih vonjev rastlin z vsega sveta. Vanilija, pomaranča, klinčki, bazilika, timijan, meta, vrtnica, smilj, roženkravt, žajbelj, melisa, brin, jelka, frangipani, tonka - če jih naštejem le nekaj. A tudi, če je za marsikoga aromaterapija najprej hobi in  droben užitek predajanja vonju, lahko preraste v resno zanimanje in s pomočjo izobraževanj morebiti celo v nov poklic. Kajti eterična olja imajo neverjetne in mnogotere možnosti uporabe: za ambientalno odišavljanje, v savnah, v naravni kozmetiki, v masažnih salonih, kot dišeči logotip. V t.i. klinični aromaterapiji v Franciji jih zdravstveni delavci uporabljajo tudi za zdravljenje resnih obolenj, kot je na primer MRSA.
 
Najlepše pri aromaterapiji je dejstvo, da nikakor ne gre "le" za dišavo. Temveč tudi za visoko aktivne terapevtske snovi naravnega porekla, s pomočjo katerih si lahko pomagamo v različnih situacijah - odlično se obnesejo pri kožnih in dihalnih obolenjih. Mnogi naravni pripravki, ki so na voljo v lekarnah, zato  vsebujejo eterična olja. Ker so eterična olja zelo skoncentrirana, si z njimi lahko tudi škodujemo, če jih na lastno pest uporabljamo nesorazmerno glede na to, koliko o njih sploh vemo. Najbolj preprosta aplikacija, za katero ne potrebujete veliko znanja, je odišavljanje doma ali pisarne s pomočjo izparilnika ali difuzorja.
 
Ko začnete spoznavati aromaterapijo, se vam bo zdelo, da ste se potopili v v naravo in v čudoviti dišeči svet cvetov, smol, listov, korenin, sadežev, semen in lubja rastlin z vsega sveta. Srčno upam, da boste v bodoče dvakrat premislili preden boste na avtoservisu vzeli toksično smrekico, odišavljeno s sintetično dišavo, po kateri vas bo bolela glava. Kajti naravna alternativa obstaja in je vredna tega, da jo pobliže spoznate.
 
Ana Ličina,
predavateljica v programu Aromaterapevt/aromaterapevtka v velneški dejavnosti,
univ. dipl. kulturologinja, cert. aromaterapevtka

Kontaktirajte nas