Glavna akterka svojega (velnes) življenja

16.04.2021
Ekonomistka z doktoratom iz menedžmenta kakovosti. Z izkušnjo raziskovalnega dela v podjetjih ter dela v slovenskem parlamentu. Mednarodna trenerka nevrolingvističnega programiranja, koncepta osebne odličnosti, katerega tehnike prenaša tudi v svoje življenje; v njem sta delo in učenje kakor igra. Vodita jo navdušenje in strast - ko stopa po poti pozitivnega razvoja same sebe tudi, ko dela z gluhimi ter z distrofiki. 
 
Dr. Marija Turnšek Mikačić prisega na interdisciplinarno delo. Zna, ve, uči. Se uči. Povezuje znanja iz ekonomike in podjetništva ter NLP. Napisala je disertacijo o kariernem načrtu kot gradniku osebne odličnosti. Razvila je program osebnega kariernega izobraževanja za "nezaposljive" brezposelne ter mlade pri izbiri kariere, poklica. 
 
Ljudi vodi od želje po spremembi življenja, od znotraj navzven, skozi osvajanje orodij in tehnik, ki spremenijo notranji svet in omogočijo nadzor nad mislimi. Te porodijo sprejemanje drugačnih odločitev, vedenja, odzivov, ki rodijo drugačne izkušnje, rezultate. Iz njih pa rastejo drugačni občutki, drugačne misli. In se sklene krog. Tudi to je lahko del velnesa, kot zdravega življenjskega sloga. Dobrodošli vanj!

 
Kdaj, predvsem pa kaj je bil vaš razlog, da ste pričeli delati na področju NLP?

Moje  življenje je bilo polno težkih osebnih pretresov. Moj sin Ciril je bil kot otrok nadarjen pianist, dober matematik z nekaj priznanji iz tekmovanj in dober atlet z nekaj odličji. Na poletnih počitnicah v Pulju pa je nenadoma zbolel. Po prebolenem meningitisu je bil spremenjen, tako rekoč drug človek. Vsi upi, ki smo jih postavljali pred njega, so se nenadoma podrli, naša življenja so se spremenila. Ko se soočiš z nečim takim, začneš živeti drugače, manj si egoističen, drugače gledaš na ljudi, bolj jih spoštuješ.

Kmalu ugotoviš, da ni nihče boljši od drugega.  Ob tej težki preizkušnji je zakon razpadel, jaz pa sem se  sama spoprijemala s sinovo boleznijo in mu trdno stala ob strani. Spominjam se njegovih velikih talentov, razmišljanj. Zelo blizu sva si bila. Prav on me je vpeljal v vzhodne filozofije. Po Cirilovi smrti sem se še bolj posvetila delu. Intenzivneje sem se  začela ukvarjati z nevrolingvističnim programiranjem in s področjem kariernega načrta v času, ko so zaradi številnih stečajev ostajali na cesti tudi ljudje, ki zaradi svoje starosti (nad 50 let) niso bili več zaposljivi. Izobraževanje za brezposelne starejše osebe je potekalo prek podjetja Glotta Nova, ki je pridobilo evropska sredstva; začeli pa so tudi usposabljati z nevrolingvističnim programiranjem (NLP). 

Kaj je NLP in kako nam lahko pomaga? 

Originalno je NLP bil namenjen svetovanju in psihoterapiji, medtem, ko danes te tehnike uporabljajo številni praktiki: menedžerji, svetovalci, zdravniki, pravniki, učitelji, športni trenerji in mnogi drugi.
 
Ljudje želijo na delovnem mestu delati dobro in imeti dobre odnose z drugimi ljudmi. NLP jim  pomaga odkriti, kako lahko to dosežejo z osredotočanjem na svoj um in iskanjem različnih načinov novega vedenja. Lahko spremenijo svoje vedenje in odnose z uporabo postopkov NLP-ja.
 
NLP uporabljajo poslovneži pri vodenju in organizaciji, uporabljamo ga za vsakodnevno sporazumevanje v družini,  pri ljudeh s težavami v duševnem zdravju pa smo previdni.
 
Delate tudi z distrofiki ...

Imam že dolgoletne  izkušnje učenja NLP za gluhe osebe. Pri tem projektu sva skupaj z možem Titom prostovoljno delala pet let. Pridobili so si mednarodne diplome NLP praktik, NLP mojster praktik in NLP coach. Spoznala sva, da ljudje, ki so na enem področju ovirani, nadomestijo pomanjkljivosti in presežejo svoja stanja. Pri tem, jim NLP izobraževanje pomaga, da se odlikujejo pred vsemi drugimi.  
 
Hkrati pa ustanavljamo v Državnem svetu Republike Slovenije Klub invalidov Borisa Šuštaršiča, v katerem bodo mladi distrofiki trenirali pripravo zakonov za svoja področja, trenirali govorništvo in si odpirali pot v politične kariere.
 
NLP in mladostniki; kdaj, kako začeti z učenjem?

Mladostniki veliko pridobijo pri učenju NLP orodij in veščin. V svojih letih so posebno primerni za treniranje empatije, disociacije in asociacije in mnogih drugih orodij, ki jih oblikujejo za življenje.
 
Oba s Titom kot predavatelja in izvajalca zelo praktično naravnanih delavnic, velikokrat praviva, da bi morali NLP poučevati v osnovnih šolah, saj bi se tako že otroci naučili osnovnih znanj in tehnik, kako upravljati s svojimi mislimi in občutki, kako premagati strah in še marsikaj.
 
Kakšna je bila vaša mladost? Ali so bili vaši dnevi vedno zapolnjeni z delom?

Že kot majhna deklica sem hrepenela po tem, da bi se lahko čim več učila. Že takrat sem imela veliko poklicnih želja. Prve poklicne želje so bile seveda tiste klasične otroške, da bi postala učiteljica denimo, zelo zgodaj pa sem se videla kot nekoga, ki bo doktoriral. Spomnim se, da sem se že v rosnih letih v spominsko knjigo podpisala z nazivom doktor (smeh). Po opravljeni gimnazijski maturi sem študirala ob delu, na Ekonomski fakulteti, diploma in magistrski študij in seveda doktorat.
 
Rastla sem v času druge svetovne vojne. Srečevali smo se s fašističnim nasiljem. Še sedaj žalujem za prijateljico Liljano, ki je nastradala pri letalskem obstreljevanju. Bili smo lačni, brez knjig, brez igrač. Iz gline na vrtu smo si otroci delali igrače. Mama mi je pripovedovala pravljice. V prva dva razreda osnovne šole nisem hodila, temveč sem se učila doma. Moji starši so bili zelo strogi. Za mene so veljale velike omejitve. Zelo sem si želela samostojnosti in neodvisnosti, kar je ostala moja usmeritev celo življenje. Še danes je to moje najmočnejše karierno sidro. 
 
S čim ste se še radi ukvarjali in se morda še poleg vašega dela?

Veliko sem  hodila v hribe. Bila sem vključena v planinska društva. Sin Ciril me je usmeril na proučevanje vzhodnih filozofij, ko si je  intenzivno ustvaril veliko knjižnico. Začela sva se skupaj ukvarjati z jogo. Jaz sem se kasneje izobraževala v  Reikiju, tako, da sem danes Reiki mojstrica in učiteljica in prirejam tečaje. Vedno sem rada plavala. Z družino in s planinci smo hodili na počitnice na dalmatinske otoke in smo z  planinci z ladjo potovali iz kraja v kraj, šli na vrh otoka in se kopali v bleščeče modrem morju. Sedaj se zelo veliko sprehajam po mili dolenjski pokrajini. Od majhnih nog dalje zelo rada kuham. 
 
Kaj bi bilo dobro vedeti tistim, ki se želijo udeležiti vašega NLP izobraževanja?

Glavni cilj NLP izobraževanja je, da z njegovo uporabo spremenite svoje življenje. Seveda na bolje, od znotraj navzven. A to še ne pomeni, da je novopečeni certificirani in licencirani NLP praktik »super človek«, ki ima v rokah čudežno paličico in da vse težave, s katerimi se je soočal v življenju, nenadoma izginejo. Zagotovo pa drugače razmišlja, ima drugačen pogled na svet in se na drugačen način sooča s težavami. Veliko bolj ali pa sploh prvič verjame, da je sposoben doseči nek rezultat oziroma rešiti določen izziv, hitreje in lahkotneje se premika proti svojim ciljem, ne igra več vloge žrtve, ampak išče rešitve.
 
Študij NLP- ja je  intenziven, zelo praktično naravnan in preizkušen licenčni program, ki je že številnim udeležencem omogočil velike preboje, tudi take, s katerimi so zaradi najrazličnejših nekoristnih prepričanj, strahov ali notranjih blokad odlašali leta ali celo desetletja. Teorije je samo toliko, kolikor je je nujno potrebne, sicer pa se vse znanje in tehnike takoj preizkusi v praksi.
 
Vodji izobraževanja Marija in njen mož Tit Turnšek udeležence na nevsiljiv, sproščen, zabaven in prav zanju značilno simpatičen način spodbudita, da naredijo spremembo od znotraj navzven. Vsako novo predstavljeno NLP tehniko najprej demonstrirata, nato pa sledijo vaje.
 
Avtorici: Nina Kokelj, Ajša Karaali

Kontaktirajte nas